Dit zijn de reistrends in 2017

Hoe gaan 50-plussers dit jaar op vakantie? Onze reisredacteur was op de Vakantiebeurs in Utrecht om de nieuwste reistrends te spotten. Hij laat zich ook inspireren door de voorspellingen van trendwatcher Tessa aan de Stegge.

Gezellig dichtbij

We voelen ons ver weg van huis onveilig vanwege terroristische aanslagen, en vliegen geeft een hoop sores met al die veiligheidschecks en kilometerslange rijen op de luchthavens. Daarom gaan we vaker gezellig in eigen land of in Duitsland of België op vakantie. Want het laatste wat we op vakantie willen, is ons zorgen maken. Ook overwegen steeds meer mensen een riviercruise. Die was voorheen vrijwel alleen in trek bij ouderen die wat minder mobiel zijn, maar nu ook bij jongere 50-plussers als alternatief voor een all-inclusive resort waar vaak niets te beleven is. Je reist super relaxed en gezellig, houdt overzicht over je uitgaven omdat bijna alles is vooruitbetaald en kunt onderweg leuke plekjes bezichtigen.

Thijs Joosten: "We lijken het met z'n allen steeds drukker te krijgen en maken te vaak weinig tijd voor elkaar. Daarom wordt een korte vakantie samen steeds belangrijker. Een lang weekend cocoonen in een huisje in de Ardennen of het Sauerland met vrienden of je familie, en samen wandelingen maken, bordspelletjes doen en kletsen bij het openhaardvuur: wat is er nu gezelliger - en beter voor jullie band - dan dat?"

 

'Zinvol' bezig zijn

We willen niet altijd luieren op het strand maar soms ook zinvol bezig zijn  voor onszelf of voor een ander. Vooral vijftigplussers hebben daar oren naar, want zij zijn vaak heel maatschappelijk betrokken. Daarom stijgt de belangstelling voor vrijwilligersreizen, ook al zijn die vaak fors aan de prijs. Ook is er animo voor bijvoorbeeld overnachten bij een biologische boer en overdag meewerken op de akker, of logeren in een kerk om jezelf onder te dompelen in een spirituele sfeer en tevens met je verblijf bij te dragen aan het behoud van zulke gebouwen. Dat past ook in de toenemende hang naar authentieke ervaringen, zoals ontmoetingen met lokale bewoners en deelnemen aan lokale activiteiten.

Reisredacteur Thijs, eveneens 50-plusser: "Op Bali deed ik mee aan allerlei activiteiten in een dorp, zoals kokosolie winnen en de rijstakker bewerken. Na afloop aten we met de dorpelingen een door de vrouwen bereide lunch. Ik kreeg zo een beter beeld van het leven op Bali."

Avontuur, maar wel met luxe

Als we toch ver weg reizen, willen we wel unieke ervaringen opdoen. Overdag wilde dieren bekijken in Afrika bijvoorbeeld, mediteren met de monniken in een boeddhistisch klooster in de Himalaya of wandelen door de Andes. Maar er is bijna niemand meer die na zo'n dag vol nieuwe indrukken een bordje opgewarmde bonen gaat leeglepelen en in een tentje overnacht. 's Avonds willen we op de veranda van onze luxe hotel van een cocktail genieten en erna in een heerlijk comfortabel bed slapen om de ochtend erna weer fit te zijn voor nieuwe avonturen.

"Ik ben enthousiast motorrijder en soms rijd ik in het buitenland mijn neus achterna", vervolgt Thijs. "Ik zie wel waar ik beland. Maar na een drukke dag in het zadel verlang ik naar comfort en een heerlijke maaltijd."

De oplapvakantie

Medische en cosmetische reizen om bijvoorbeeld je ogen te laten laseren, knie te laten opereren of gezicht te laten liften, zijn steeds geliefder. De behandelingen in bijvoorbeeld Turkije zijn goedkoper en de medische kennis is er op prima niveau. Na afloop herstel je in het zonnetje zonder genante vragen van bekenden te hoeven beantwoorden en je vliegt als herboren terug naar huis. Maar ook geestelijke herstelvakanties zijn geliefd.

Thijs zegt tot slot: "Ik ken mannen die een week lang door de bossen in Scandinavië trekken om zich weer even een oermens te voelen, en vrouwen die op Bali aan yoga en meditatie doen om zo hun rust en balans te hervinden."

 

Thijs Joosten, reisredacteur Plus Magazine