Voor het eerst op fietsvakantie

Af en toe of zelfs dagelijks een stuk fietsen is iets anders dan op fietsvakantie gaan. Bij het plannen van een fietsvakantie zijn er nogal wat dingen om rekening mee te houden. Waar moet u zoal op letten?

Wat heeft u onderweg nodig? Wat zijn zoals de mogelijkheden van een fietsvakantie en is dit eventueel te combineren met bijvoorbeeld een autovakantie? En dan natuurlijk: de fiets. Welke is wel, en welke is minder geschikt. 

Wat zijn de mogelijkheden?
Er zijn zoveel mogelijkheden voor een fietsvakantie dat u misschien door de bomen het bos niet meer ziet. Het belangrijkste is om te bepalen wat voor soort fietsvakantie u wilt: kort of lang; volledig verzorgd of avontuurlijk; binnen Nederland of in Europa; alleen/samen of in groepsverband. U kunt ook een fietsvakantie combineren door bijvoorbeeld met de auto of het vliegtuig ergens naartoe te gaan en op de bestemming de fiets te pakken.


Zoek veel informatie
Op internet vindt u tal van sites met een schat aan informatie over verschillende soorten fietsvakanties. Zet voor uzelf uw wensen op een rijtje om gerichter te kunnen zoeken. Lees ook vooral de verhalen van andere vakantiegangers. Wat u ook wilt, van een trektocht per fiets of een totaal geregelde fietsvakantie, vrijwel alles is mogelijk, zowel in binnen- als in buitenland.

Fietsroutes op kaarten en navigatiesystemen
U kunt zelf uw route bepalen aan de hand van plekjes die u wilt zien. Om die plekjes ook te vinden heeft u goede fietskaarten nodig. U kunt ook uw weg vinden via een navigatiesysteem. Mooie fietsroutes en goede fietskaarten vindt u in boekwinkels, via internet of gespecialiseerde winkels zoals de ANWB.

 

Fietstempo
Een veel gemaakte misrekening is het aantal kilometers dat u per dag kunt afleggen. Neem voor een vakantie een gemiddelde van vijf tot zes uur fietsen per dag. Afhankelijk van de weersomstandigheden en het wegdek, of u in plat land rijdt of in de bergen kunt u uitgaan van een gemiddelde snelheid tussen de 10 en 20 kilometer per uur. Omgerekend kunt u dan uitgaan van een afstand tussen de 50 en 120 kilometer per dag.

Voorbereiding en bagage
Welke voorbereidingen u moet nemen en uw bagage is voor een groot deel afhankelijk van het soort fietsvakantie en de bestemming. Een volledig verzorgde fietsvakantie, waarbij de overnachtingen geregeld zijn en de bagage in een busje wordt vervoerd, vergt andere voorbereidingen dan een door u zelf samengestelde trektocht met overnachting in een tentje.

Fiets u met bagage zorg dan in ieder geval dat uw spullen goed en veilig verpakt zijn. Er zijn standaardlijsten met tips en trucs voor wat u mee moet nemen en hoe u de bagage het best in kunt pakken. Reserveonderdelen, een ehbo-doos en bandenplakspullen zijn altijd een must.

Voordat u op vakantie kijkt u uw spullen en uw fiets na op mankementen. Binnen- en buitenbanden en remmen moeten tiptop in orde zijn. Gaat u over de grens dan kan het handig zijn een reserve binnen - en buitenband mee te nemen. Niet in elk land zijn maten voor Nederlandse fietsen te krijgen. Neem een mobiele telefoon mee. Zo kunt u altijd iemand bereiken als het nodig is.

De fiets
Uw stalen ros waarmee u dagelijks boodschappen doet is misschien wel geschikt voor een weekendje weg, maar niet voor een langere fietsvakantie. Welke fiets u nodig heeft is afhankelijk van een aantal zaken.

 • Bent u een man of een vrouw? Bij vrouwen is de instap van de fiets belangrijk.
 • Wat is uw lengte? Een verkeerde framemaatkan zadel- of kniepijn veroorzaken.
 • Het soort fietsvakantie waarvoor u de fiets nodig heeft? Een fietsvakantie van drie dagen vraagt een ander type fiets dan een maand fietsen door de bergen.
 • Welk materiaal wilt u? Een stalen fiets heeft andere eigenschappen dan een fiets van aluminium.
 • Wilt u comfort of gaat u voor sportief? De keus van het type frame bepaalt uw zithouding.
 • Hoeveel versnellingen wilt u? Er zijn modellen met een gesloten kettingkast met 3, 7 of 8 versnellingen. Fietsen met meer versnellingen hebben vaak een derailleur en een open kettingkast.
 • Wat is uw budget? Voor een eerste fietsvakantie wilt u misschien een fiets huren of tweedehands kopen. Wilt u een nieuwe fiets dan wilt u deze wellicht ook buiten de vakantie gebruiken.
 • Het zadel moet goed passend zijn. Let op of het zadel niet te hard, te zacht, te breed of te smal is.Laat u door een vakman goed voorlichten.
  Hij of zij kan er ook voor zorgen dat uw fiets goed is afgesteld. Maak altijd een proefrit. Heeft u een fiets gekozen ga dan een weekendje proeffietsen en neem de bagage mee die u nodig heeft voor uw grote vakantie. Zo kunt u testen of u goed met uw fiets overweg kunt, of u de bagage evenwichtig kunt verdelen en of u geen belangrijke zaken mist.


Korte tips

 • Sluit een goede reisverzekering af. Heeft u een dure fiets, dan is het wellicht handig een aanvullende reis- en/of fietsverzekering af te sluiten.
 • Elk land heeft eigen fietsregels. In veel landen is een fietshelm verplicht. Kijk voor de juiste regelgeving in het ANWB Handboek Europa.
 • Zorg voor een goede beveiliging en goede sloten voor uw fiets.
 • Zorg voor een goede verdeling van de bagage en ga uit van de regel: voorop 1/3 en achterop 2/3 van het totaal gewicht van uw bepakking.
 • Neem goede regenkleding mee.
 • Vergeet uw camera niet.
 • Er zijn speciale fietsschoenen met harde zolen. Deze verdelen de druk over de voetbeentjes.

En dan nu: genieten!

Uw voorpret begint met het uitzoeken van uw vakantie, het bij elkaar zoeken van alles wat uw nodig heeft en de voorbereiding op de tocht. Stel uw eisen en doel niet te hoog op uw eerste fietsvakantie. Breng uw conditie op het peil dat u voor uw vakantie nodig heeft zodat u niet voortijdig hoeft af te haken.

Kies een ‘makkelijke’ vakantie, zodat u niet teleurgesteld terugkomt. Voor onderweg: geniet van deze unieke manier om een land of streek te ontdekken.